Uzak Doğu Çayları Nelerdir?
Uzak doğu çayları dendiğinde akla ilk olarak yeşil çay yahut beyaz çay gibi asya ülkeleriyle özdeşleşen çaylar gelir. Özellikle Çin ve Japonya; çay içme alışkanlıkları, çay kültürleri ve ritüelleriyle bilinen ülkelerdir. Dünyanın en büyük çay üretim oranına sahip olan Çin’de neredeyse tüm çay türleri yetiştirilmektedir. Japonya’da da başta matcha olmak üzere pek çok çay türü üretilmektedir. Yazımızda; uzak doğu ülkelerinde tüketilen çaylar, ülkelerin çay kültürleri ve ritüelleri ile çayın günlük hayattaki yerinden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!
Çay Kültürü ve Ritüelleri
Uzak doğu ülkelerinde çay üretimi ve tüketimi dünyanın geneline oranla daha fazladır, bununla birlikte çayın kültürlerinde özel bir yeri olduğu da herkes tarafından bilinmektedir. Çin ve Japonya, coğrafi olarak birbirlerine yakın olduğundan birçok benzerliği de paylaşmaktadırlar. Çay kültürü, aslen Çin’den Japonya’ya taşınmış fakat daha sonra törenler ve seremoniler ile daha da derin bir hale gelmiştir. Çay, iki kültürün de önemli bir parçasıdır.
Çay Seremonisi Nedir?
Çay seremonisi olarak adlandırdığımız eylem, ilk olarak bir zen rahibi tarafından düzenlenmiştir. Gerçekleştirilen ilk çay ritüellerinde, günümüzde yaygın olan beyaz ve şık porselenlerin yerine çömlekler kullanılmıştır. Sadeliğin ön planda olduğu çay törenleri Japon kültüründe Wabi-cha adıyla anılmaktadır. Japonlar, çay seremonilerinde her mevsim için farklı fincan ve kaseler kullanarak ritüellere duydukları saygıyı ifade ederler. Çinliler, çayın içilirken görülmesi gerektiğini düşündüklerinden genelde geniş ağızlı fincanlarda tüketirler. Her kültür, kendine özgü alışkanlığı ile çaya verdiği önemi gözler önüne sermektedir. Özetle; büyük bir ilgi ve alaka ile gerçekleştirilen çay seremonileri Japonya ve Çin kültürlerinde çok önemli bir yere sahiptir.
Çayın Günlük Hayattaki Yeri
Çay, yalnızca seremonilerde değil günlük hayatta da önemli bir konumdadır. Yemek yenmeyen anlarda, her an her yerde tüketilebilir. En önemli kullanım alanı yoga ve meditasyon gibi spiritüel aktivitelerdir. Uzun zamandır Çin’de rahiplerin meditasyon esnasında uyanık kalmak için çay tükettiği bilinmektedir. Günümüzde de, geleneksel bir şekilde benzer kullanım alanlarına hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Çayın tesir ettiği alanlardan biri de ilginçtir ki seramik sanatıdır. Eski bir Çin hükümdarı, çayın rengini belli etmeyen açık renk bir seramiktense, çayın güzel yeşilini vurgulayan mavi bir seramiği tercih etmiştir. Bu durum vasıtasıyla çayın rengini daha güzel gösteren seramikler üretilmeye başlanmış ve dolaylı olarak seramik sanatı da etkilenmiştir. Her kültürün kendine özgü çayları ve çay kültürlerini yansıttıkları alışkanları bulunur. Türkiye’de çay saatinde tatlı eşliğinde tüketilen demleme siyah çay, Japonya’da beyaz porselenle içilen çırpma matcha çayına eşdeğerdir. Sonuç itibariyle her kültür kendine özgü ve eşsizdir. Farklı kültürlere ilgiliyseniz ve ilginç çay türlerini denemek istiyorsanız size özel hazırladığımız deney setine buradan ulaşabilir, aradığınız tüm bitki çaylarını mormu.com’dan güvenle temin edebilirsiniz.
Öyle olmalısın. giriş yap yorum göndermek için.